Poc oli i més car

La Denominació d'Origen Protegida Siurana ha encetat aquest dilluns, simbòlicament, la collita de l'oliva d'aquest 2023 que no serà pas bona en termes de quantitat. La qüestió és que s'ajunta a la darrera temporada que també va ser complicada i en plena escalada del preu de l'oli. Atenció perquè la garrafa de 5 litres es podrà enfilar per sobre dels 50 euros.

El territori encadena dos anys consecutius de mala collita. La producció d'oli a les set comarques que inclou la DOP serà molt irregular. La temporada que comença ara només se salvaran els punts on s'ha pogut regar, però hi haurà finques pràcticament a zero, especialment, a la Conca de Barberà o el Priorat.

I l'altre titular de la campanya se l'endú el preu de l'oli, que s'enfila tant o més que el globus amb el qual la Denominació d'Origen ha encetat la collita. Han pujat els costos de producció i, en canvi, es redueixen els quilos d'olives. 

MOLINS PETITS NO OBRIRAN

El preu de l'oli ja fa setmanes que apunta cap amunt. A banda de l'especulació de grans cadenes, també és cert que molts consumidors van anticipar les compres preveient l'elevat preu de la producció, més baixa, que sortirà dels molins pròximament. De fet, alguns centres de producció més petits enguany ni obriran. Malgrat l'actual context, la DOP Siurana ha volgut remarcar la qualitat de l'oli que s'elabora a casa nostra.