La Generalitat planteja una sanció de 2,1 milions d'euros a IQOXE

El Departament d'Empresa i Treball conclou que IQOXE va cometre quatre infraccions molt greus de la normativa de seguretat industrial i, per això, preveu una de les sancions més altes que ha interposat mai a Catalunya i la més important per a una companyia tarragonina. Reclama a l'empresa química 2,1 milions d'euros per incompliments en el moment de l'explosió mortal del 14 de gener del 2020. És la proposta sorgida de l’expedient obert arran de l’accident.

Per un costat, la infracció més greu, com a mínim per la quantitat de la sanció proposada, és pel fet de produir un lot de MPEG 500 modificant la recepta de fabricació. Recordem que l'elaboració d'aquest producte és el que va originar l'explosió. Treball relata que es va canviar la mida del lot, el catalitzador a utilitzar i la quantitat emprada, tot sense respectar les instruccions del fabricant ni avaluant els canvis. Segons considera la Generalitat, l'empresa no va efectuar cap prova per saber si la reacció era segura. Per això, castiga la companyia amb 1 milió d'euros.

D'altra banda, també s'assenyala que es van silenciar les alarmes sonores del sistema de seguretat de la sala de control i que en el moment de l'accident i els instants posteriors el panell control de la unitat U-3100 no s'estava supervisant. Aquestes dues infraccions les quantifica en 500.000 euros de sanció. Finalment, IQOXE també hauria vulnerat la llei de seguretat industrial pel fet de no proporcionar formació específica als treballadors.

EN FASE D'INSTRUCCIÓ JUDICIAL

Tot plegat, recordem, també està en mig del procés judicial, encara en el tram final de la fase d'instrucció i pendent de si s'obre judici. De moment, l'anunci del Departament de Treball és una proposta de sanció a la qual IQOXE estudia si hi presentarà recurs. Una hipotètica sanció penal pels mateixos fets prevaldria a la que planteja la Generalitat. De fet, el juliol del 2021, per una altra banda, Inspecció de Treball també va plantejar una sanció de 180.000 euros per diversos incompliments preventius de seguretat i salut laboral per part de l'empresa química. Aquella proposta, però, va quedar en suspens perquè està sota investigació judicial.