Els metges de la demarcació van denunciar prop de 200 agressions el 2022

Prop de 200 metges i metgesses de la demarcació van denunciar alguna mena d'agressió per part dels seus pacients o els acompanyants d'aquests. És l'esfereïdora dada que s'extreu de l'informe anual que elabora el Col·legi de Metges i que enguany reflecteix un augment del 35%, assolint nivells del 2019.

Els sanitaris lamenten que la societat hagi passat d'aplaudir-los durant la pandèmia, a tractar-los indegudament un cop aquesta ha passat. Ho vinculen a la degradació del sistema de salut públic i a les demandes no ateses del col·lectiu.

Les dones són, amb diferència, les més perjudicades, ja que pateixen més d'un 60% de les agressions. Pel que fa a l'edat, els menors de 35 anys són els que en surten més malparats. La gran majoria de les agressions no van causar baixa laboral i van ser de tipus psicològic, com insults i amenaces.

Metges agredits

Les causes són múltiples i variades. Des de les esperes, les discrepàncies amb l'atenció o el fet que els pacients no estiguin d'acord amb els informes que reben. Les dades de l'informe també evidències un creixement de les agressions perpetrades per acompanyants.

Tot plegat, fa que els metges i metgesses demanin més seguretat als centres sanitaris i, sobretot, que els agredits denunciïn. L'informe del Col·legi de Metges també ha servit per detectar una tendència creixent pel que fa a les dones agressores, que ja suposen un 40% dels casos.

Des del Col·legi de Metges de Tarragona subratllen que les elevades xifres responen a la feina exhaustiva de recopilació de dades i també a un canvi cultural que fa que els professionals denunciïn més.