2024, l'any de la transformació de la façana marítima de La Pineda

L'any vinent serà el de la transformació de l'entorn del Port més pròxim a Vila-seca. Estem parlant de la Zona d'Activitats Logístiques, la Xarxa Natura 2.000, el Contradic de Ponent i la platja de La Pineda. Els projectes o bé estan iniciats, com el cas de la ZAL, o es licitaran enguany. La intenció és que tot plegat es materialitzi a partir del 2024. 

L'Autoritat Portuària de Tarragona i l'Ajuntament de Vila-seca han segellat un nou protocol per impulsar un canvi tant físic com de model del litoral. El que es presentava ara fa dos anys sota el títol de Cal·lípolis Next Generation, aquest divendres es batejava amb el lema de "L'equilibri sostenible", en un acte emès a TAC12.  A més de fer compatibles les diferents activitats econòmiques i socials, un dels reptes és com integrar el nou contradic de Ponent.

CONTRADIC DE PONENT

La nova infraestructuara tancarà el Port de Tarragona i donarà major seguretat, però no vol ser una simple paret i es parla d'un contradic "verd". Justament, el procés d'informació pública de l'Impacte Ambiental s'ha aturat per incorporar usos socials i elements naturals al contradic. 

La qüestió és que s'enllaçarà amb l'espai protegit dels Prats d'Albinyana amb la platja de La Pineda, que incorporaran un sistema d'aiguamolls i dunes. Al llarg del contradic hi haurà un passeig, però també unes terrasses naturals amb vegetació. Si tot va bé, les obres de construcció podrien començar durant el primer semestre del 2024. Llavors també s'iniciarà la transformació del front marítim de la Pineda. La platja guanyarà espai cap a l'interior i plantejarà una alternativa a les aportacions de sorra de les darreres dècades.

UN CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE CAL·LÍPOLIS

Un dels altres espais d'interès que s'obrirà és la reserva natural de 37 hectàrees als Prats d'Albinyana. Alhora, es protegirà el jaciment arqueol·lògic de Cal·lipolis, on, de fet, s'hi farà una campanya d'excavacions d'aquí a poques setmanes. També s'ha anunciat la creació d'un centre d'interpretació de la vil·la romana.  Tots aquests projectes sumen una inversió d'uns 150 milions d'euros i una part es preveu finançar amb fons europeus, com els Next Generation.