El Parlament vol més seguretat i transparència a la petroquímica

El Parlament de Catalunya demana millor comunicació i més mesures de seguretat a la indústria química. Són, en grans trets, les demandes de la moció que ha arribat avui a la cambra catalana de la mà de la CUP i que, en molts dels punts, ha trobat la complicitat de la majoria dels partits. Això sí, els partits també han matisat a la formació anticapitalista que les coses no estan tan malament com relaten ells.

No passa sempre, però en aquesta ocasió la majoria de l'arc parlamentari s'ha posat d'acord. Això sí, els 18 punts de la moció s'han votat per separat i només 3 no han rebut el suport necessari. La tesi més defensada ha estat que calen millores en diversos aspectes, però que no es pot obviar la importància estratègica del complex petroquímic ni les mesures que ja apliquen. 

Al seu temps, sí que han comprat el discurs de la CUP des d'En Comú Podem i, aquesta vegada, també des de les files del Partit Popular, que no creuen que l'explosió d'IQOXE hagi estat un punt d'inflexió.

AIXÒ DEFENSA LA MOCIÓ

Pel que fa al contingut pròpiament de la moció, amb la seva aprovació el Parlament es compromet a demanar una comunicació més clara, que es determinin distàncies de seguretat mínimes entre les empreses i els nuclis de població, millores en el mesurament de la qualitat de l'aire o també un estudi epidemiològic per determinar el risc que comporta l'activitat industrial per a la població. També demana més exigència en les normatives. 

En canvi, hi ha tres punts que no han prosperat. El primer d'ells volia imposar a l'Associació d'Empreses Químiques l'obligació d'informar dels riscos, incidents i mesures que prenen les companyies; el segon proposava substituir els actuals sensors de Protecció Civil per sensors calibrats als nivells nocius per a la salut i, finalment, adequar la legislació als compostos químics perillosos.