Tarragona acollirà un centre per a la descarbonització de la indústria

Els pressupostos de la Generalitat inclouen una partida de cinc milions d'euros per crear a Tarragona un centre català per a la descarbonització de la indústria. La iniciativa s’emmarca dins de la Vall de l’Hidrogen de CatalunyaEl centre tindrà participació pública i privada.

Hi serà present la indústria química de Tarragona que celebra que es reconegui que hi haurà d'haver una transició abans d'arribar a l'hidrogen verd, pel qual seran necessàries infraestructures i assolir costos competitius. Per primera vegada, en el marc de la Vall de l'Hidrogen s'ha plantejat que la prioritat a curt termini implica descarbonitzar la indústria. La idea és que es despleguin tecnologies de captura, ús i emmagatzematge del CO₂,, mentre es van gestant les iniciatives de futur associades a l'hidrogen verd. 

D'altra banda, sí que és cert que en l'horitzó de dos o tres anys es podran materialitzar les primeres inversions per l'hidrogen verd. Algunes s'han exposat en l'assemblea de la Vall de l'Hidrogen celebrada aquest dijous a Tarragona. De fet, ja hi ha més de 75 projectes en cartera i un dels més importants és la primera planta de producció que es preveu per al 2025 al polígon petroquímic nord.

La Vall, que es constituirà com a entitat, té el repte d'abastir amb hidrogen verd, principalment, la indústria que no es pot electrificar i el transport de mercaderies per carretera.