Tarragona tanca l'any amb l'atur més baix des del 2008

La demarcació de Tarragona va tancar el 2022 amb la taxa d'atur més baixa dels darrers 15 anys. No hi havia un nombre tan baix de persones inscrites a les llistes per trobar feina des del segon trimestre del 2008. Així ho recull l'Enquesta de Població Activa que s'ha publicat avui.

A diferència del conjunt de l'Estat i de Catalunya, les comarques tarragonines van reduir l'atur durant el quart trimestre de l'any. Estem parlant d'una reducció de 3.900 persones en tres mesos i de 10.000 aturats menys en un any. L'ocupació també puja a casa nostra. Ho veiem clarament en l'evolució de la taxa d'atur que se situa per sota del 10%, quan a l'estat és pròxima al 13%. La tendència dels darrers anys, des del 2013, ha estat de reducció. 

MENYS DE 40.000 ATURATS

Així, vam tancar l'any amb 38.700 aturats. El 2019, amb una població activa menor que ara, hi havia 8.000 persones més inscrites a les llistes per trobar feina. A més, la inflació, fins ara, no s'ha traduït en un canvi de tendència. En canvi, el nou marc normatiu, sí que ha suposat més contractació indefinida i la reducció de la temporalitat.

distribucio ocupats

Font: Institut Nacional d'Estadística

La taxa d'atur se situa en el 9,81% a Tarragona. Aquí, en tres mesos ha baixat un punt i la millora és de gairebé un 3% respecte al tancament del 2021. Pel que fa a la distribució de l'ocupació a les comarques de Tarragona, l'àmbit dels serveis aclapara el 70% dels treballadors, si bé és cert que ha perdut força respecte a la situació prèvia a la pandèmia.

En canvi, la indústria i la construcció creixen en comparació al darrer trimestre del 2019. I aquí hi ha un tema de fons i és que, malgrat haver-hi gairebé 40.000 persones sense feina, hi ha vacants en molts sectors i dificultats per trobar mà d'obra.

Pel que fa al conjunt de Catalunya, el 2022 es va tancar amb un increment d'unes 22.000 persones aturades respecte al tercer trimestre, malgrat la campanya de Nadal. Estem millor que fa un any, però la recuperació és més lenta. Parlem tan sols d'una reducció de l'atur del 2% els darrers 12 mesos.