La inflació es modera, però els preus són un 5,5% més alts que fa un any

La demarcació de Tarragona va tancar el 2022 amb una moderació de l'augment dels preus. No han deixat de pujar, però la inflació perd força. La variació de l'IPC el desembre va ser del 5,5%, gairebé un punt menys que el mes anterior i en la línia de Catalunya i l'Estat.

La qüestió, però, és que el cost de la vida, en general, és força més alt respecte a ara fa un any. Van començar a pujar amb força a partir del març, coincidint amb l'esclat de la guerra a Ucraïna, i va arribar a màxims el juliol amb un increment anual superior a l'11%. Respecte a llavors, la inflació s'ha reduït a la meitat i, per tant, la situació és més favorable. Ara bé, els preus es mantenen alts.

QUÈ S'ENCAREIX?

DDR Preus IPC

Els àpats han costat més que mai. El preu dels aliments i les begudes no alcohòliques continua disparat. Van pujar un punt i mig a Tarragona respecte al novembre, però si ho comparem amb el tiquet de la compra del desembre del 2021 comprovarem com el darrer mes vam pagar gairebé un 16% més pels aliments. El sucre, la llet i els ous, els olis o els cereals s'han encarit especialment. 

Només tenint en compte la variació mensual, les pujades més importants van recaure en les begudes alcohòliques i el tabac, l'oci i la cultura. En canvi, el transport es va abaratir.

D'altra banda, també és rellevant el comportament de l'electricitat, el gas i altres combustibles. Mesos enrere van impulsar la inflació i ara produeixen l'efecte contrari. El 2022 es va tancar a Tarragona amb una disminució del preu de l'energia de l'11,6% respecte a l'any anterior. Més o menys, el cost s'assimila al d'abans de l'hivern del 2021, quan ja havia començat a encarir-se. 

NO ES FRENA LA INFLACIÓ SUBJACENT

Si excloem la variació de l'energia i els aliments, que són els més volàtils, comprovarem com els preus han pujat progressivament des de l'estiu del 2021. Ho recull la inflació subjacent, que continua apuntant cap amunt, i va pujar fins al 6,4% a Catalunya el passat desembre. Al conjunt de l'Estat, se situa al 7%, la xifra més alta des del 1992.