Catalunya podrà enviar alertes al mòbil a partir del febrer

Catalunya podrà enviar alertes d'emergència als mòbils a partir del febrer. Així, en cas d'una situació d'emergència, Protecció Civil podrà enviar el missatge a la ciutadania sense necessitat d'esperar que ho facin des de Madrid.

Durant els primers mesos de desplegament de la tecnologia, anomenada ES-Alert o 112 invers, la maquinària s'ha centralitzat al Ministeri d'Interior. Per exemple, en el simulacre de la indústria química de Tarragona del passat novembre l'enviament de l'alerta es va fer des de Madrid. En canvi, una setmana més tard no es van enviar missatges als mòbils en l'incendi a la sofrera AFEPASA de Constantí. La raó que es va donar des de Catalunya és que el botó estava a 600 quilòmetres de distància. Ara, l'Estat transferirà el control a les comunitats autònomes i en podran fer ús en qualsevol situació d'emergència, ja sigui de risc químic o bé, per exemple, per inundacions o incendis.

Aquest primer trimestre es faran 4 simulacres de les alertes al mòbil perquè es posi en pràctica a tot el país. També hi haurà simulacre del Plaseqta, com estava previst, al polígon nord de la química tarragonina. Serà a finals d'any, però encara no té data.

MIG MILER DE SENSORS

DDR PI Entrevista Conseller Interior

Aquest dijous entrevista al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a TAC12 (a les 15.30 hores, 21.30 hores  23.30 hores)

Sí que s'han confirmat dues noves sirenes a La Pineda, que s'afegiran a les 11 ja instal·lades des del retorn del Plaseqta al Camp de Tarragona. A més, com ja s'havia anunciat, aquest 2023 també s'han d'ubicar mig miler de sensors que podran detectar 8 substàncies químiques i que s'afegeixen als 56 primers que es van instal·lar en una prova pilot. Aquests aparells són els que alertaran de fuites, si fallen els sistemes de les pròpies empreses. Enguany també hi haurà noves campanyes formatives.