Com es fan els tortells de Reis?

Durant la nit o el dia de Reis molts tindrem la sort de menjar un tortell. Així ho marca la tradició. Per cobrir l'alta demanda, l'activitat a les pastisseries del Camp de Tarragona s'ha intensificat aquests darrers dies. Tot i això, hem pogut entrar a un obrador i seguir els passos per fer un bon tortell. 

Per fer un tortell de Reis cal tenir traça i també temps, especialment en el cas del típic, el de massapà. Així ens ho explica el Marc Garcia, qui està al capdavant de la Pastisseria Velvet de Tarragona. Ens parla dels ingredients necessaris i, alhora, ens deixa clar que, com a mínim, haurem de reservar uns dies per fer el tortell. 

tortell

En primer lloc, s'elabora el massapà, ja que necessita uns dies de repòs. Després d'unes jornades, se centraran en la base del pastís. El brioix es fa a partir de farina, mantega, llet, ous i sucre. S'amassa, es divideix en peces, ajustant el pes a la grandària del tortell, i se'n fan boles. S'estira, s'introdueix el massapà, se li dona la forma i es deixa fermentar. Ah, abans també es posarà la fruita confitada a la part superior del pastís. 

Amb un parell d'hores a la fermentadora, els llevats es menjaran el sucre i la massa s'unflarà. Després vindrà el pas pel forn: entre 15 i 18 minuts a 180 graus. Després del fornejat, el tortell ja estarà llest. En el cas dels farcits de nata, trufa o crema seria ara el moment de reomplir-lo i posar-hi també la fava i el rei.

Atenció! On posen la fava els pastissers? Resulta que no segueixen cap pauta en concret, així que serà la sort la que ens condueixi a agafar un tall net, a coronar-nos gràcies al rei o bé a pagar el tortell.