Un altre any d'incerteses

La portada informativa del primer Notícies 12 del 2022 va ser per a l'efecte positiu de la vacuna contra el coronavirus, que va evitar 77 defuncions en un sol mes a casa nostra i mentre que, això sí, els contagis acumulats van multiplicar-se per quatre.

Dos anys enrere, el 2021, vam arrencar la plana informativa amb els brots de COVID a residències de la tercera edat i que afectaven centenars d'avis i àvies. La situació actual és molt diferent, però la incertesa per l'auge de la malaltia a la Xina, gegant capaç d'arribar en un cop de vol arreu del planeta, impedeix que respirem tranquils.

El problema de present rau en la butxaca, que no aixeca cap arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i que provoca efectes directes i indirectes a la resta de països d'Europa. Des de la capacitat d'importar béns i serveis de primera necessitat per a les famílies i les indústries, a l'oscil·lant preu de l'energia.

Les polítiques del govern central procuren minimitzar una ferida present en la petita economia, la de les llars. Les noves mesures de reduir l'IVA de productes primordials contrasten amb l'aixecament de les bonificacions pel combustible i que ara només es destinaran a professionals del transport.

Així, la mà de Putin a l'hora de dirigir el mapa geopolític a l'est d'Europa i, en definitiva, a la resta del continent, diran com és de dolent (o menys dolent) l'arrencada del 2023 a casa nostra. El Port, el comerç, la indústria i l'hostaleria i el turisme no deixen de mirar de reüll qualsevol gir sobtat que pugui reviscolar el panorama o empitjorar-lo encara més.