Quins projectes veuran la llum enguany?

És any d'eleccions i el final dels mandats acostuma a coincidir amb la materialització dels grans projectes, com a mínim quan estan més madurs i poden executar-se. Per això, el 2023 serà any d'obres als municipis. Ara bé, també hi ha infraestructures del Camp de Tarragona que s'inauguraran enguany.

Aquest 2023 s'obrirà al trànsit el túnel del Coll de Lilla. És, segurament, l'obra més ambiciosa que es completarà enguany. Si tot va bé, de cara a l'estiu es podrien enllestir els treballs i les proves de seguretat per fer arribar l'autovia A-27 fins a la Conca de Barberà. El que no és clar és en quin moment del segon semestre s'inaugurarà.

En matèria d'infraestructures, també destaquen avenços importants per al Port de Tarragona. Dins del denominat horitzó 2023 s'hi inclou la nova Zona d'Activitats Logístiques, la construcció de la terminal a Guadalajara, l'ampliació de la terminal ferroviària de la Boella o bé els primers treballs de construcció del contradic de Ponent.

En els pròxims 12 mesos avançaran dos equipaments rellevants al territori, tots dos a la ciutat de Tarragona. S'intensificaran les obres de construcció del nou Hospital Joan 23 i ens aproparem a la fase final del Centre Penitenciari Obert.

ADEU A LA PLATAFORMA DEL MIRACLE

En clau municipal, que com dèiem serà intensa per les eleccions, destaca a Tarragona la retirada de la plataforma del Miracle, si bé caldrà esperar a finals d'any. Abans, ja s'haurà inaugurat l'ampliació de l'aparcament Torroja que està lligada als fons Next Generation.

El projecte Porta Tarraco, a la plaça del Pallol, també s'ha de completar per mantenir les subvencions de la Generalitat i el Ministeri. Amb la nova pròrroga, hauria d'estar enllestit abans de l'estiu. Alhora, hauria de reobrir el Museu Nacional Arqueològic a la plaça del Rei després de 5 anys. 

Salou acabarà aquest 2023 la canalització del Barranc de Barenys, que s'hauria de finalitzar després de 18 mesos d'obres. Adif desmantellarà les vies del tren i, qui sap, si es posa la primera pedra de l'Eix Cívic o del complex d'oci de Hard Rock. El que és segur que s'iniciarà és la transformació de la platja de la Pineda, a Vila-seca, o la segona fase de remodelació del carrer Carles Buïgas, a Salou, totes dues actuacions finançades pels Next Generation.

REFORMES A VALLS

A Valls, mentre avancin les obres a Ca Xapes, també es concretarà el projecte per transformar Ca Padró en l'escola de música. Serà un any d'actuacions d'urgència al campanar de l'església de Sant Joan i les expectatives també es dipositen en la inauguració, ara sí, del Museu Casteller aquesta primavera.

A Montblanc s'iniciarà la urbanització del nou polígon on el grup Bon Preu implantarà la seva plataforma logística. En paral·lel a això, la capital de la Conca de Barberà podria passar pàgina als desperfectes de la riuada del 2019 amb la reconstrucció dels tres ponts afectats.

A Torredembarra prendrà forma la futura comissaria dels Mossos d'Esquadra, encara que haurà d'esperar al 2024 per posar-la en marxa. Qui podrà tallar la cinta per inaugurar un equipament és Constantí que a mitjan 2023 comptarà amb la Sala de Vetlles.

A l'Espluga de Francolí aquests pròxims mesos estaran marcats per les infraestructures vinculades a l'aigua. S'hauria de construir el ramal per portar l'aigua de l'Ebre i, en paral·lel, renovar uns 3 quilòmetres i mig de canonades.