Del simulacre a les sirenes de debò

18.30 hores del 2 de novembre del 2022: Tarragona, La Canonja, Vila-seca, Reus i Salou; una vintena de sirenes pròximes al polígon sud demanaven el confinament de la ciutadania. 65.000 persones estaven cridades a participar del primer simulacre del PLASEQTA.

El so de les sirenes no va ser l'únic que va alertar la ciutadania. La majoria dels telèfons mòbils que es trobaven al voltant del polígon sud van rebre un missatge. Per primera vegada a Catalunya, es va provar el sistema ES-Alert, gestionat des del Ministeri d'Interior. En general va funcionar, encara que es van arribar a duplicar els missatges amb diversos idiomes.  En qualsevol cas, en línies generals, el simulacre va treure bona nota.

Només CINC dies després, tornaven a sonar les sirenes; es van activar al polígon industrial de Constantí: de la prova havíem passat a un cas real. El 7 de novembre un incendi a la sofrera AFEPASA obligava a decretar el Plaseqta en fase d'emergència. Es va demanar el confinament dels treballadors del polígon per la presència de diòxid de sofre a l'aire.

Les emissions van multiplicar per quatre el llindar de risc i dos policies municipals de Constantí van haver de ser atesos per la irritació dels gasos. L'ordre de confinar-se es va anar ajustant en funció de la direcció del vent. L'accés al polígon va estar bloquejat tota la tarda, però sí que es permetia la sortida dels vehicles.; i als telèfons mòbils, ni rastre de les alertes.

afepasa 2022

Abans de tot això, la gestió dels incidents químics havia quedat en entredit per una fuita de nafta a ASESA, a tocar de l'antiga Laboral de Tarragona. Va succeir la matinada del 26 de setembre, però no es va comunicar públicament fins a 11 hores després, quan l'episodi de males olors ja era més que evident.

Des de llavors, Protecció Civil comunica tots els incidents de la petroquímica, encara que siguin menors. Avisos com el del 18 d'octubre, quan van cremar diversos palets amb clorur càlcic a l'empresa Global Talke, situada al polígon Riu Clar. Dos Bombers van resultar ferits lleus per picors. Aquell dia el Plaseqta va quedar en fase de prealerta. L'alerta es repetia tres dies després, a la mateixa empresa, per presència de monòxid de carboni a causa de la reacció d'unes deixalles amb l'aigua de la pluja. 

I més enllà del que deixem enrere, l'any vinent tornarem a parlar del pla d'emergències de la indústria petroquímica de Tarragona perquè hi haurà un nou simulacre. Encara no té data, però es programarà al voltant del polígon nord.