El cas d'abocaments de residus al mar d'IQOXE arribarà a judici

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona ja ha tancat la investigació prèvia de la causa pels abocaments de residus al mar per part d'IQOXE i ha vist suficients indicis de delictes contra el medi ambient. La qüestió és que haurien abocat directament al mar residus que no es podien tractar.

Per evitar que fossin detectades, aquestes pràctiques es van produir de nit o els caps de setmana. Les aigües residuals també haurien estat tractades amb productes desescumants perquè no poguessin ser percebuts els residus.

ANALÍTIQUES ALTERADES

D'altra banda, el que també assenyalen les investigacions judicials és que es van posar en marxa sistemes per emmascarar el nivell de contaminant de les aigües diluint-les o alterant i manipulant les analítiques. Així haurien aparentat el compliment dels valors permesos.

Aquests sistemes haurien estat ideats i posats en funcionament pels responsables de la direcció de l'empresa IQOXE, com a conseqüència de l'augment de producció i dels nous tipus de productes fabricats a la planta i pels quals la depuradora no tenia capacitat de tractament. 

Aquesta és la peça número 2 de les tres en les que es va dividir la causa oberta per l'explosió de la planta. La peça principal derivada de l'explosió, la peça número 1 relativa a autorització i llicència, i aquesta derivada dels abocaments de residus. Ara s'està a l'espera que les diferents parts presentin els seus escrits d'acusació i la causa podrà arribar a judici oral a l'Audiència de Tarragona, amb una dotzena de persones investigades, entre les quals els màxims responsables de la companyia.