La demarcació perd 350 societats anònimes en set anys

El Col·legi d'Economistes de Tarragona va acollir la presentació del 'Parlem d'economia' impulsat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV.

Els autors Joaquim Margalef i Josep Alcoceba recullen els informes econòmics trimestrals dels últims set anys per tenir una radiografia detallada de l'evolució econòmica de la demarcació centrant-se en aspectes com la inversió, el mercat laboral o les tendències de sectors tractors com el turisme.

Una de les conclusions que s'extreuen del llibre és que des del 2015 hi ha hagut un empitjorament pel que fa a les inversions al territori. Aquest fet queda palès si ens fixem en dades com la caiguda del nombre de societats anònimes o dels crèdits bancaris que s'han demanat durant el període analitzat.

EMpreses 2022

Diposits 2022

SECTORS I OCUPACIÓ

Pel que fa als sectors econòmics, l'economia de la demarcació s'ha caracteritzat per evolucionar cap a la terciarització. D'aquesta manera, els serveis han passat de representar un 69% de l'ocupació a un 72, mentre que la construcció, la indústria i l'agricultura han patit retrocessos al voltant de l'1% respecte al 2015.

L'atur s'ha reduït notablement des del 2015, quan encara s'estava sortint de la crisi econòmica, però per sota de la mitjana catalana. Un fet que els autors atribueixen a l'estacionalitat turística, que s'ha accentuat encara més arran de la pandèmia i ha donat peu a més fugues de talent.

De cara a l'any que ve els economistes no s'atreveixen a fer massa previsions per la demarcació. Confien, però, que la tendència sigui a l'alça seguint les projeccions que es fan de l'economia espanyola, una de les que podria créixer més de l'eurozona. En aquest sentit, serà clau la bona salut de la indústria química i el sector turístic, així com l'aterratge de més fons Next Generation.