Augmenten els casos de violència masclista a Tarragona

Les violències contra les dones han augmentat en el que portem d'any al Camp de Tarragona: s'han presentat més denúncies i també han arribat més pacients a l'hospital. 

També és cert que, a poc a poc, són més les dones que fan el pas de demanar ajuda, fruit de la conscienciació continuada i de jornades com el 25N, Dia Internacional per a l'eradicació de la violència contra les dones. La nota negativa és el repunt en el cas de les violències sexuals, especialment, entre els joves. 

El Camp de Tarragona és la segona regió catalana amb més denúncies per violència masclista. La majoria es produeixen en l'àmbit de la parella. Fins al tercer trimestre, els Mossos d'Esquadra han rebut 1.140 denúncies, molt a prop del total del 2021. Això confirma la tendència a l'alça que, com l'any passat, s'atribueix a la fi del confinament, quan va ser més complicat per a les víctimes demanar ajuda pel fet de conviure amb el seu agressor.

PUGEN LES PACIENTS ATESES PER VIOLÈNCIA MASCLISTA

PANTALLA VIOLENCIA MASCLISTA ok

L'increment rellevant és el de víctimes de violència masclista ateses a l'Hospital Joan 23. Només fins al novembre ja n'han rebut més que durant tot l'any passat. L'hospital tarragoní ha atès 44 pacients, mentre que el 2021 en van ser 38.

On també es nota és als telèfons d'alerta. El 900 900 120 ha atès més de mig miler de trucades en el que portem d'any. Bona part d'elles són per casos de violència psicològica que exerceixen els homes contra les dones. Al telèfon 112 s'han registrat un 6% més d'atencions per violència masclista a tot el país. 8.500 només a la demarcació de Tarragona. 

INCREMENT DELS DELICTES SEXUALS

Violencia sexual

El 80% de les dones afirma haver patit un fet de violència sexual, però les denúncies suposarien només el 12% dels casos. 

El cas, també és que les trucades que tenen a veure amb la llibertat sexual han pujat gairebé un 30% fins a l'octubre. Els Mossos n'han investigat 3.200 casos enguany i la qüestió és que la tendència és creixent. Des del 2016 fins al 2021 els delictes de violència sexual han augmentat un 18%. El que també és molt rellevant és que l'agressor majoritari és un jove de 18 als 25 anys i un 48% de les víctimes són menors de 20 anys.

Des de la Generalitat es considera que l'increment, en general, de les denúncies es deu a la major sensibilitat de la població.  I el que es considera fonamental és que tothom sàpiga identificar els diferents tipus de violència masclista i que no es tractin com a fets aïllats. I això ens porta també a conscienciar l'entorn de les víctimes perquè siguin capaços de donar el toc d'alerta.

I és que són només una petita proporció les que es denuncien. Les darreres enquestes del Departament d'Interior revelaven que prop del 80% de les dones majors de 16 anys afirmen haver estat víctimes d'un fet de violència sexual, però només 12 de cada 100 dones han presentat denúncia.