En 3 anys només s'ha autoritzat el 4,3% de l'energia solar

Es compleixen 3 anys des de l'aprovació del Decret Llei (26/2019) de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables. Des de llavors, només s'han autoritzat el 4,3% de les sol·licituds d'energia solar a Catalunya i no s'ha aprovat cap nou aerogenerador.

Si mirem les dades al detall, veiem com a la Conca de Barberà es mantenen en tramitació 19 molins eòlics, que encara han de ser avaluats. Pel que fa a l'energia solar, la Conca també és l'àrea del Camp de Tarragona amb més demanda. S'han sol·licitat més de 300 hectàrees per instal·lar panells solars, però tan sols ha rebut el vistiplau un projecte de 3,8.

En canvi, al Tarragonès, la meitat de les sol·licituds han estat aprovades i ja s'estan tirant endavant a Constantí i PortAventura. A l'Alt Camp, mentrestant, els projectes plantejats ocuparien 200 hectàrees, si bé la Generalitat ja va refusar una planta de 85 hectàrees del Pla de Santa Maria. Tot plegat, situa a Catalunya molt lluny de l'objectiu d'assolir la meitat de l'energia renovable el 2030.

Pantalla_Renovables.jpg

El decret del 2019 va obrir l'aixeta als promotors d'energies renovables. Després d'anys en blanc, es van posar sobre la taula fins a 15 GW de potència repartits en nombrosos projectes solars i eòlics. Això va generar tensions en alguns punts del territori per l'excés de peticions i contra les grans plantes. Però, 3 anys després on estem? Doncs, són escassos els projectes que han tirat endavant. Podríem dir que la majoria estan en "stand-by". 

Des del 2019, i amb una modificació del decret pel mig, ja s'haurien d'haver materialitzat les primeres inversions? Segons EolicCat, sí. Consideren que els dos primers anys eren suficients per rebre la declaració d'emplaçament viable i redactar els projectes.Els impulsors de les renovables defensen que ja hi ha la legislació necessària, també hi són els promotors, però cal que l'administració posi més recursos per facilitar la tramitació.

 L'ESTIU VINENT S'ACTIVARÀ LA PRIMERA PLANTA A CONSTANTÍ

DDR Peça Energies renovables

El projecte Constantí 42, que supera els 9 milions d'euros d'inversió per part de IOSA GREEN ENERGY, activarà els 27.500 panells solars l'estiu vinent. L'empresa calcula que durant el mes de maig enllestirà la instal·lació i que al juny podria estar disponible. Evacuarà l'energia a la subestació "Tarraco" que dona electricitat a 8.800 clients del Tarragonès i el Baix Camp, tant domèstics, com industrials i de serveis. 

Al Camp de Tarragona hi ha dues plantes solars més que ja ho tenen tot de cara. Una d'elles, més modesta, a la Conca de Barberà, que ocupa 3,8 hectàrees de Sarral i, al Tarragonès, PortAventura generarà aviat la seva pròpia energia amb 13.000 panells al terme de Vila-seca.

El 2023, doncs, serà un any de construcció i posada en marxa dels primers projectes presentats a partir del Decret d'urgència del 2019.