Menys oli i més car

La Denominació d’origen Protegida Siurana afrontarà enguany una campanya de l’oliva complicada. Calcula que la producció caurà gairebé a la meitat del curs passat. A més, el preu de l’oli també s’encarirà a resultes d’aquesta baixa producció i també de l’augment dels costos de l’energia.

Després d’encadenar diverses campanyes exitoses, enguany, la Denominació d’Origen Protegida Siurana preveu una caiguda notable de la producció. La sequera i la climatologia no han acompanyat i això ha repercutit en la matèria primera. La DOP calcula que enguany la producció d’oli no arribarà als 3 milions de quilos, la xifra més baixa dels últims anys, on la producció total ha superat els cinc milions de quilos d’oli.

La caiguda de la producció no afecta només a les set comarques incloses dins la Denominació d’Origen Protegida Siurana, sinó que és general. A Catalunya s’espera una producció global de 18 milions de quilos d’oli, per sota la producció habitual. Tampoc a nivell Europeu millora la perspectiva.

S’hi espera una caiguda del 35% de la producció. La davallada productiva, juntament amb l’increment dels costos energètics, obligarà els productors ha encarit aproximadament en un 10% per cent el preu del producte final.

La DOP ha donat el tret d’inici a la campanya de l’oli a Valls en un acte que ha servit per nomenar la cuinera Ada Parellada padrina de la collita. Exercint com a tal, Parellada ha animat a consumir oli de proximitat per garantir el futur del paisatge agrícola, sostenibilitat i qualitat. Una qualitat que, malgrat la davallada de producció, els productors asseguren que serà òptima.