Els últims 15 d'agost

La memòria selectiva permetrà que aviat oblidem molts detalls desagradables d'aquesta dècada, però mirem cap enrere i comparem els pics turístics dels darrers tres exercicis. Ara tot sembla "normal", com sempre, malgrat que fins fa un sospir, res era com abans.

Fa 12 mesos us vam explicar que la Costa Daurada celebrava recuperar un 65% dels visitants assolits l'últim estiu previ al coronavirus, el del 2019. Això va suposar, ara bé, doblar les estadístiques del 2020, quan no hi havia vacuna, pràcticament no hi havia mobilitat internacional i la malaltia circulava descontroladament.

El 2021, un de cada quatre hotels no va obrir portes i hi havia brots que confinaven residències. La millor lectura, la dels càmpings, que van salvar la campanya, especialment els bungalous i fregant un ple absolut que contrastava amb la "mitja entrada" de la resta de l'oferta turística.

SALOU 12 AGOT

Vam dir que el sector aprovava amb nota baixa i que el mercat britànic i rus va frenar-se; i ens vam aferrar a l'esperança dels turistes nacionals i francesos desplaçats en cotxe i a última hora per minimitzar els riscos de cancel·lacions per COVID. Sí, va ser un dels 15 d'agost amb més vehicles i amb menys gent de la història. I les estades van ser més llargues perquè el client d'aquí es va desplaçar menys per incrementar la seguretat.

Del 2020, acabarem de pressa el recordatori: En la cresta de l'onada de l'estiu, l'ocupació dels hotels va ser del 50% amb tan sols la meitat del nombre de llits existents operatius. En un any qualsevol, Salou, per exemple, acull aquestes dates més de 300.000 persones, res a veure amb el viscut durant aquells primers mesos de pandèmia.

Els brots de punts com el Segrià, l'Aragó i el País Basc i la negativa en política exterior de territoris com França i Gran Bretanya van deixar pràcticament orfe de visitants la Costa Daurada. I qui va venir ho va fer durant menys dies i gastant també menys. Ha tornat l'estiu de debò.