Més del 90% de la demarcació podria ser autosuficient energèticament

La demarcació de Tarragona podria cobrir la demanda d'energia elèctrica gràcies a l'energia solar i eòlica d'aquí a 8 anys. Segons un estudi, en què s'han analitzat individualment els més de 130 municipis del territori, només seria necessari ocupar un 3% d'espai periurbà en un radi de mig quilòmetre al nucli de població i un 50% d'espais urbans aptes per a plaques solars com són sostres d'edificis o solars en desús.

Són càlculs realitzats per un grup de recerca de la facultat de Geografia de la URV inclosos en la seva anàlisi sobre la determinació del potencial d'autoabastiment elèctric a la demarcació. En aquesta, s'han contemplat tres escenaris futurs possibles.

Si el consum energètic decreix o incrementa tendencialment d'ara fins al 2030, la demarcació generaria més energia elèctrica de la que requeriria. Si, en canvi, es compleixen les estimacions de la Generalitat i la demanda elèctrica augmenta en un 42% durant els pròxims vuit anys, no es generaria excedent, però un 90% de l’energia podria ser verda.

URV 2 RENOVABLES

Segons el mateix estudi, gran part d'aquesta energia provindria de font solar, ja que només 26 municipis compten amb característiques prou favorables per a instal·lar petits aerogeneradors a les seves proximitats.

Ara, la Diputació, qui ha col·laborat en el projecte, aproparà aquestes dades als diferents pobles i ciutats perquè administracions i particulars contemplin tirar endavant la seva transició energètica.

Fer realitat aquest projecte significaria assolir amb escreix els objectius marcats pel Govern. I, és que segons la llei catalana del canvi climàtic, l’any 2030, un 50% de l'electricitat haurà de provenir de fonts renovables.