Dow i IQOXE admeten que superaran els límits de CO2 mentre no hi hagi canvis tecnològics

Les empreses Dow i IQOXE reconeixen que continuaran emetent més CO2 del que tenen permès mentre no es produeixin canvis estructurals en la tecnologia. Les dues companyies, que estan entre el llistat de les 15 més contaminats de Catalunya, van passar dimecres pel Parlament per donar comptes i presentar els seus plans de futur per reduir la petjada de carboni.

Dels 44 milions de tones de CO2 emeses cada any a Catalunya, un milió surt de les plantes de Dow al complex de Tarragona. La quantitat d'emissions d'IQOXE és menor: ronda les 120.000 tones, però supera en més d'un 200% els drets d'emissions gratuïts. És a dir, han de pagar sancions perquè superen els límits, una situació que normalment també es dona altres companyies com Dow, excepte l'any passat perquè va efectuar una parada tècnica a la planta.

HORITZÓ 2040 PER IMPLANTAR L'HIDROGEN VERD

El responsable de Dow va dibuixar tres estadis fins a arribar pràcticament a les 0 emissions de C02. El full de ruta de la multinacional busca tecnologies pont per ser, primer, més eficients i, més endavant, capturar el CO2 i que no vagi a l'atmosfera.

L'hidrogen també anirà guanyant protagonisme, serà circular amb menys carboni, com a resultat d'altres processos, però no es podrà parlar encara d'hidrogen verd i 100% renovable. Aquest escenari perquè sigui viable a la indústria petroquímica no es projecta fins d'aquí dues dècades. Assegura que, de moment, estem lluny de reunir les condicions idònies. 

Davant de la Comissió d'Acció Climàtica del Parlament, el representant d'IQOXE també remarcava el rebuig a un impost sobre les emissions de CO2 si no s'harmonitza a nivell global. Si només s'aplica a Catalunya, adverteix que les empreses locals perdran competitivitat i llavors perillaran els llocs de treball.

Una altra problemàtica que es va posar sobre la taula va ser la presència dels pellets de plàstic al litoral tarragoni. Ens referim a les petites boles que apareixen en diverses platges de la Costa Daurada. Dow reconeix que al medi natural no hi ha platges i que s'ha de treballar transversalment per evitar-ho, des de la indústria fins als transportistes.