Castells i ciència es donen la mà gràcies a la URV

Els castells vistos des de la perspectiva de la Química, la Física, la Història, l'Antropologia, l'Arquitectura i la Sociologia. Amb aquestes sis disciplines arrenca Castells de Ciència, un projecte que neix amb la voluntat de fer divulgació científica a partir d'un fenomen tan arrelat al territori i com la pràctica castellera.

La iniciativa sorgeix de la unió de la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV i la Càtedra per a l'Estudi del Fet Casteller de la mateixa universitat. De cadascun dels àmbits se n'han dissenyat cartells que es podran veure als carrers de Tarragona, Valls i Reus en les pròximes setmanes i mesos.

A través d'un codi QR, els cartells adrecen cap a una informació més general, amb articles relacionats amb cada disciplina i càpsules de vídeo que demostren la interrelació entre castells i ciència.

L'APORTACIÓ DE LA CIÈNCIA ALS CASTELLS

El projecte ha estat finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, sent el més ben valorat dels presentats a la seva convocatòria l'any 2020, i de l'empresa Repsol. Des de la URV es valora la importància de conjugar elements arrelats amb ciència, i s'ofereix la possibilitat que aquesta darrera pugui ajudar a la seva millora a través de noves investigacions.

Un cop posat en marxa, el projecte ja es fixa pròxims objectius com el d'ampliar les disciplines científiques representades, l'organització de xerrades i conferències o visites als assajos i actuacions castelleres per veure in situ les relacions que proposa.