Així ens protegeix la vacuna

Qui dubti de l'eficàcia de les vacunes sempre podrà aferrar-se a les matemàtiques que, si les xarxes socials no diuen el contrari, són universals. Mes de novembre del 2020 al Camp de Tarragona amb 122 defuncions. Novembre actual, 6: 7 dies d'aquell tram de calendari de l'any passat van igualar o superar el total de morts dels últims 30 en aquest 2021.

Ens acostem al pont de la Puríssima i el 2020, el Govern demanava prudència tal com ho fa i ho farà ara perquè la pandèmia és vigent. Però també ho són les vacunes, el mig milió de punxades que acumula el Camp de Tarragona si afegim les dosis de reforç d'aquells i aquelles que ja són immunes mitjançant la monodosi o la dosi doble.

Ara hi ha motius per ser conservadors, ja que la incidència ha crescut de manera considerable, també la pressió hospitalària, però ajuda mirar enrere per no desmerèixer l'aconseguit gràcies a les campanyes d'immunització. Avui, el perill de rebrot i la velocitat de transmissió és molt superior als de l'1 de desembre del 2020; en canvi, hi ha un terç d'ingressats i de pacients a l'UCI que l'any anterior.

ok PANTALLA VACUNA COMPARATIVA

Dit d'una altra manera, perquè són molt més que números: 69 persones menys a planta, 35 menys a l'UCI, en estat crític: la vacuna no tan sols salva vides, possibilita que el món sanitari disposi de més recursos i temps, literalment, per curar altres patologies que van ser irremeiablement secundàries quan la COVID va acaparar gairebé el 100% dels recursos.

Ara fa un any el PROCICAT va preveure la flexibilització del toc de queda durant el Nadal perquè sí, teníem toc de queda, confinament comarcal de cap de setmana i tancament de la restauració a les 22 hores, que just acabava de reobrir amb limitacions del 30% a l'interior i amb bombolles de convivència màximes de sis persones. No estem bé, però estem menys malament gràcies, tan sols, a l'efecte vacuna