La llacuna experimental del Gaià evoluciona positivament

És la llacuna experimental que va cavar fa uns dos anys l'Associació Mediambiental La Sínia al marge esquerre de la desembocadura del Gaià. És la primera de les moltes que poden acabar ocupant aquest espai durant els pròxims anys.

L'objectiu és recuperar la flora i la fauna de l'entorn i que el riu pugui tornar a desembocar al mar de forma natural.

Llacuna1

Des de la seva excavació la llacuna ha rebut un control exhaustiu pel que fa a la qualitat de l'aigua i la salut de la vegetació plantada. El balanç és molt positiu, ja que les plantes aquàtiques s'han desenvolupat correctament i aquest estiu ja s'han vist les primeres parelles de corriol camanegre fent servir l'entorn. Ara que la llacuna ja està consolidada, se l'ha batejat amb el nom del biòleg Salvador Grau.

Placa llacuna

La iniciativa s'emmarca en un projecte de la Direcció General de Medi Natural per recuperar la desembocadura del Gaià. En aquest sentit, els ajuntaments de Tarragona i Altafulla, subratllen la importància de la participació del territori en el procés de renaturalització.

El full de ruta que es marquen des de La Sínia passa per l'ampliació de les zones humides, millorar habitats com el bosc de la ribera i, en últim terme, reintroduir espècies autòctones com el fartet, un petit peix en perill d'extinció.