L'atur també baixa durant el setembre

L'atur baixa a les comarques de Tarragona, encara que ho fa poc i menys que a la resta de Catalunya i al conjunt de l'Estat. Tot i això, els números són verds si els comparem amb fa un mes i respecte a fa un any.  Hi ha una mica més de 46.000 aturats a Tarragona, el que representa una reducció del 20% en relació al setembre del 2020. A Catalunya aquest setembre les dades han millorat. L'atur baixa tres punts i al conjunt de l'Estat la reducció és del 2%. 

A diferència dels darrers anys, l'entrada a la tardor no s'ha traduït amb destrucció de llocs de treball, ja que l'activitat econòmica encara s'està refent de l'aturada de la pandèmia. El setembre del 2019 l'atur va augmentar amb més d'un miler de persones i ara hi ha hagut un descens d'uns 200 treballadors. Més enllà d'això, ara hi ha  3.257 aturats més a la demarcació.

La temporalitat i la precarietat centren les advertències de sindicats i la patronal de la petita i mitjana empresa. De fet, l'estacionalitat es comença a notar al sector serveis i s'intueix la destrucció de llocs de treball una vegada acabada la temporada turística. Des d'UGT expliquen que l'activitat turística no ha generat tanta feina com s'esperava i que ara vindran mesos difícils que reforcen la idoneïtat d'allargar els ERTO. 

Millora quantitativa, però més precarietat

Dades per sectors

De moment, quantitativament, l'evolució de l'atur és bona i comença a assimilar-se a la situació d'abans de la pandèmia. Pel que fa als ERTO, a Tarragona hi ha gairebé 4.500 treballadors menys afectats.

Ara bé, UGT calcula que la xifra de persones sense feina s'enfila fins a les 80.000 a la demarcació si es té en compte els qui estan fent formació i aquells que ja han deixat d'apuntar-se a les llistes per trobar feina. D'altra banda, PIMEC adverteix que s'ha perdut teixit productiu i que empitjora la qualitat dels llocs de treball.

Per sectors, a la demarcació la tendència és positiva en tots els àmbits excepte els serveis. La construcció encapçala la millora amb una mica més de 200 persones que abandonen les llistes de l'atur. El segueix la indústria, si bé ara algunes empreses entren en una situació incerta per la crisi dels xips i l'increment dels costos de la matèria primera.