El PIB no recuperarà nivells precrisi fins al 2022

La recuperació de l'economia de la demarcació de Tarragona està tenint bon ritme, però no serà completa fins al 2022. Són les projeccions que es poden extreure de la memòria econòmica del 2020 que aquest dimecres han presentat les cambres de comerç.

El territori ha recuperat percentatges d'ocupació semblants als d'abans de la pandèmia i 9 de cada 10 treballadors afectats per un ERTO han pogut retornar al seu lloc de treball. El pic dels expedients es va registrar l'abril del 2020 amb 52.000 treballadors afectats i ara en queden 5.000, el que representa el 3% dels assalariats. 

Els nivells d'exportació, que van disminuir un 13%, també s'han recuperat i les perspectives empresarials tornen a ser bones. L’Indicador de Confiança Empresarial de les Cambres de comerç de Tarragona mostra una millora de les perspectives per segon trimestre consecutiu. 

El PIB es va reduir un 11,4% a Tarragona

Tot i això, la pandèmia ha tingut un gran impacte en l'economia local, sobretot per la pèrdua d'activitat turística el 2020. A la Costa Daurada hi va haver un 73% menys de turistes respecte a l'any anterior. En conjunt, el teixit empresarial es va reduir amb 1.700 empreses menys el maig del 2020 respecte al mateix mes del 2019. En aquest sentit, el gruix d'empreses no es preveu que torni enguany a valors precrisi, sinó que quedarà en un punt intermedi. 12.000 empreses tarragonines es van acollir a un aval de l'ICO. 

La forta caiguda de l'activitat turística el 2020 va arrossegar el PIB de la demarcació a una davallada de l'11,4%. El balanç, però ha estat millor que a Girona i Barcelona, principalment, gràcies a la diversificació de l'economia del territori.