Una onada diferent

La positivitat al Camp de Tarragona ja és del 18%, una xifra molt allunyada del 5% que recomana l’OMS per tenir el coronavirus sota control. La Regió Sanitària, igual que la resta de Catalunya, ha viscut una explosió de positius sense precedents en tota la pandèmia. L’auge de nous casos de moment no té fre, però sembla que aquesta xifra està a punt de tocar sostre. La taxa de reproducció del virus, la Rt, fa dies que va a la baixa i comarques com la Conca de Barberà, que van liderar l’augment de contagis en aquesta nova onada, ja comencen a presentar menys positius. En concret en són 40 menys, tot i això l’última setmana s’han confirmat 76 casos, xifres encara massa altres. Ara l’expansió de la pandèmia a casa nostra es troba a l’Alt Camp o al Tarragonès que segueixen multiplicant els nous positius setmana rere setmana.

positius12juliol1

La tendència continua sent la mateixa, les persones d’entre 15 a 29 anys són les més afectades, amb una incidència de 2.496 casos per cada 100.000 habitants, una xifra mai assolida. El col·lectiu de 30 a 49 anys és el següent de la llista i aquí la incidència és de 408.

Si apropem la lupa al territori les poblacions que més preocupen són aquestes, Vila-seca i Valls en una setmana han multiplicat per 6 els casos positius. O Salou ho ha fet per 5. Xifres que són testimoni que la pandèmia segueix a més i que han de posar en alerta perquè ningú abaixi la guàrdia i segueixi amb totes les recomanacions sanitàries.

positius12juliol2

I en tot això hi ha una paraula clau: vacuna. Aquest és l’ingredient que fa que aquesta nova onada sigui diferent de la resta, perquè tot i aquesta explosió mai vista de casos, els hospitals no estan creixent el ritme d’altres onades i el més important de tot: ja fa 15 dies que no hi ha cap nova defunció al Camp de Tarragona.