Es reprenen les converses amb el món local per impulsar el Camí Blau del Francolí

La Diputació de Tarragona ha iniciat de nou les converses amb el món local per fer realitat el Camí Blau del Francolí que ha de recórrer el curs del riu. Ara els Ajuntaments han de proposar els traçats. Es tracta d’un recorregut ciclable d’uns 70 quilòmetres que resseguirà el curs del riu, des de Vilanova de Prades fins a la desembocadura a Tarragona.

El 2017 es va constituir la Taula del Francolí i a inicis del 2019 es va presentar l’avantprojecte del camí. Des de llavors, no se n’havia sentit a parlar més. La Diputació explica que el projecte s'ha mantingut viu fins ara, que s'han seguit fent actuacions, però sí que és cert que diverses traves han frenat els treballs.

En efecte, els canvis de govern després de les municipals, la riuada de l’octubre del mateix any i, després, la pandèmia havien situat el projecte en un segon pla.

Enllestir el projecte bàsic enguany i executar accions el 2023

Actualment, s'han reprès les converses amb els ajuntaments i els consells comarcals per consensuar els traçats per on passarà el camí. Això amb l'objectiu de concretar l'itinerari i possiblement tenir enllestit el projecte bàsic enguany. Si tot avança, de cara al 2023 es podrien executar accions per fer efectiu el camí. 

Des de les administracions locals també podran proposar camins secundaris per complementar les rutes. A causa de la riuada del 2019, alguns dels plantejaments anteriors s'han hagut de repensar. Fins i tot,  alguns treballs que s'havien avançat van quedar en res després de l'aiguat, com per exemple en el cas de Montblanc. 

El Camí Blau, segons l'avantprojecte, es dividirà en 9 trams i no permetrà la mobilitat motoritzada. També el 2019 es va presentar l'estudi preliminar de conservació i millora del riu del qual se'n derivaven una sèrie d'actuacions.