Els crítics amb COVID, cada cop més joves

Els malalts crítics amb coronavirus són cada vegada més joves i el perill és encara extrem perquè fins i tot s'amaga darrere del paraigua de les vacunes. Els immunes poden també ser transmissors asimptomàtics malgrat que és la vacuna l'única via per arribar a la immunitat de grup.

La Regió Sanitària del Camp de Tarragona ha atès prop d'un centenar de pacients a l'UCI des del 19 d'abril. La mitjana d'anys dels pacients molt greus se situa molt per sota del que entenem per "tercera edat", 60 anys: si comptabilitzem els darrers cinc dies, la xifra rejoveneix dues dècades, fins als 41-42 anys. Si abaixem la guàrdia, qualsevol pot contagiar-se i acabar en una unitat de cures intensives.

La taxa de mortalitat total a l'UCI és del 12%, la meitat que en els pitjors instants de la pandèmia perquè els atesos són menys grans i també perquè el món sanitari coneix millor i disposa de més armes per fer front a la crisi.

WhatsApp Image 2021 06 02 at 13.05.11

Més de la meitat dels ingressats provenen de planta i empitjoren el pronòstic en poques hores. I la gran majoria requereixen ventilació assistida sense que això dispari notablement el perill  de col·lapse vital.

L'estada dels pacients UCI és d'uns 21 dies i el rècord dels registrats des de l'abril supera els quatre mesos. Actualment, 4 de cada 10 llits per a crítics del Camp de Tarragona es destinen a casos COVID, molt per sota d'anteriors trams de la pandèmia. Si sumem, però, la resta de patologies, gairebé no hi ha un sol espai lliure. Cap dels crítics amb coronavirus s'ha vacunat.

La taxa d'incidència gairebé triplica la recomanada i no es pot descartar cap pic que freni l'avenç de les últimes setmanes.

Un abril i maig en què la quantitat d'ingressos i casos UCI s'ha mantingut estable, entre la vuitantena i la trentena, respectivament. Des de llavors, més del 70% dels atesos han estat homes.