Repsol deixarà de produir petroli a la plataforma Casablanca

La plataforma Casablanca de Repsol ja no produirà petroli en unes setmanes. Segons ha avançat l'ACN i ha pogut confirmar TAC12, a mitjans de juny la infraestructura ubicada davant la costa tarragonina cessarà l'activitat de tots els pous de forma definitiva.

Repsol posarà el punt final així a quatre dècades de producció de petroli en aquesta plataforma inaugurada el 1981, encara que el 2018 va rebre una pròrroga d'activitat per 10 anys més. L'actual decisió s'explicaria per la disminució de l'activitat dels darrers anys, l'esgotament dels jaciments i també per l'aposta a partir d'ara per fonts d'energia més sostenibles.

Aquest estiu, doncs, tots els pous quedaran aturats. S'hauran de netejar i deixar-los tancats amb les mesures de seguretat pertinents a l'espera del desmantellament, que encara no té data. El pas previ és l'abandonament tècnic dels pous que s'ha de comunicar al Ministeri per la Transició Ecològica. Repsol ja ha iniciat aquests tràmits per a alguns pous i ho farà progressivament per la resta en diferents etapes. 

És el final de l'activitat de l'última plataforma d'explotació petrolífera operativa a l'Estat. Tot i això, la producció a Casablanca havia anat molt a menys. L'Agència Catalana de Notícies ressalta que actualment era testimonial. Si en la dècada dels 80 s'havia arribat a màxims de 45.000 barrils diaris, ara estaria en poc més de 200 barrils per jornada.