La pressió hospitalària del mes d'abril, a l'alça

El mes d’abril no ha deixat unes bones xifres de la pandèmia als hospitals de la regió sanitària del Camp de Tarragona. Cada setmana del mes la pressió ha anat en augment, sobretot aquesta última setmana.

Si ens fixem en les dades de cada dimarts, els ingressats per covid a casa nostra han augmentat gairebé un 40%. Amb un global de 37 malalts més des del primer dimarts de mes, fins al dia d’avui. Aquesta dada, però l’última setmana s’ha incrementat menys que l’anterior, passant de 94 ingressats a 101.

abril1

El pitjor escenari el tenen les Unitats de Cures Intensives (UCI). En un mes la pressió aquí ha augmentat en 10 pacients, més d’un 30%. La tendència era positiva, però aquesta última setmana hi ha hagut un gir en el guió i s’ha passat de 19 ingressats, una de les xifres més baixes de Catalunya, als 31 actuals, un augment de gairebé el 40% en tan sols set dies. Un escenari que no es correspon al del conjunt de Catalunya, amb uns llits de crítics que gairebé no varia la xifra.

Aquest fet et deu a dues possibilitats. La primera és perquè la majoria de contagis són de la variant britànica que és més contagiosa. I la segona és perquè l’estada dels malalts a les UCI ha crescut perquè afortunadament hi ha més tècniques per tractar els malalts de coronavirus. Aquests llargs ingressos fan que costi buidar les UCI.

abril2

El millor tractament i la vacunació que és avançada als col·lectius de més risc han fet caure la mortalitat que aquest mes d’abril deixa de moment una mitjana de dos morts per setmana, molt per sota de xifres de mesos anteriors, on aquesta mitjana acostumava a ser diària.