L'atur puja més a la costa durant el primer any de pandèmia

El primer any de pandèmia ha suposat la destrucció de 10.000 llocs de treball a la demarcació de Tarragona. En conjunt l'atur ha augmentat vora un 20%, però no ho ha fet de la mateixa manera en totes les comarques. A la costa, el Tarragonès registra una pujada per sobre de la mitjana, mentre que l'interior es resisteix una mica més. Per exemple, a l'Alt Camp l'increment és del 15%, cinc punts per sota que el global de demarcació.

Més de 10.000 aturats a la ciutat de Tarragona

La pandèmia ha deixat 3.500 persones sense feina només al Tarragonès. Suposa un increment de l'atur del 22% respecte al març del 2020, és a dir, just en l'inici de la crisi sanitària. El percentatge s'assimila molt a la mitjana catalana, però és més alt que al conjunt de la demarcació. 2 punts i mig per ser exactes. A Salou o Altafulla la pujada de l'atur respecte a fa un any s'enfila per sobre del 26,5%. La ciutat de Tarragona té un 20% més d'aturats i supera el llindar de 10.000 persones sense feina.

atur per comarques

A l'interior, l'Alt Camp també hi ha hagut, com arreu, una destrucció de llocs de treball, però, si fem cas a l'estadística, la comarca ha pogut contenir millor la pèrdua de l'activitat. En comparació amb el març del 2020 l'atur ha augmentat un 15%, 435 persones més. La meitat es concentra a la capital, Valls, tot i que l'increment anual també frega els 15 punts.

La pujada és una mica superior a la Conca de Barberà, un 17%. La pandèmia ha deixat sense feina 152 conquencs. Montblanc és, en números absoluts, qui concentra més persones desocupades, però percentualment l'augment anual de l'atur és més alt a l'Espluga de Francolí. Respecte al març del 2020, en aquest municipi hi ha 28 persones més inscrites a les llistes per trobar feina, el que suposa una pujada del 28%. Mentrestant, a la capital de la comarca, l'augment anual és del 15%. 

Respecte al febrer, lleu recuperació

Ara bé, si la comparativa la fem respecte al febrer d'aquest 2021, totes tres comarques han reduït lleugerament el nombre d'aturats. Lidera la millora el Tarragonès amb 390 persones, a la Conca la variació respecte al mes anterior és de 24 treballadors i a l'Alt Camp 21. Tot i els primers brots verds d'aquesta primavera, la destrucció de llocs de treball és la derivada econòmica del coronavirus més palpable, sense perdre de vista la incertesa dels 10.000 treballadors afectats per un ERTO a les comarques tarragonines i l'interrogant de quan i quants podran tornar a la feina.