Esperança per consolidar la recuperació econòmica aquest estiu

El lleuger increment de la contractació al sector serveis pot ser un senyal de l'inici de la recuperació econòmica. Ha coincidit amb l'alleugeriment de les restriccions i els preparatius de la Setmana Santa i pot ser un punt d'inflexió de cara a un estiu en què l'hostaleria i la restauració puguin recuperar dinamisme. Hi haurà més mobilitat, si no s'endureixen les mesures anti Covid, i si les vacunacions avancen a bon ritme. Juntament amb l'obertura del sector serveis, un altre estímul per la reactivació del mercat laboral hauria de ser l'arribada dels ajuts europeus.

Tot i la minsa millora de l'atur aquest març, els sindicats també adverteixen que l'estadística no contempla les persones afectades per un ERTO. A la demarcació de Tarragona en són, ara mateix, una mica més de 10.000 treballadors. Volen que s'allarguin els expedients mentre duri la crisi per evitar que desemboquin en la destrucció de llocs de treball. Especialment, creuen que cal seguir amb atenció l'evolució de la indústria. 

Compte amb la precarització i l'atur juvenil

D'altra banda, Comissions Obreres assenyala que s'aguditza la precarització dels llocs de treball i l'atur juvenil que s'arrossega d'abans de la pandèmia. A més, des d'UGT reclamen un esforç a l'administració per agilitzar l'aplicació de l'ingrés mínim vital per a les 29.000 famílies de la demarcació que, calculen, no reben cap prestació econòmica.

Alhora, a més de derogar les dues últimes reformes laborals, el sindicat demana una transformació del món educatiu per reincorporar aturats a nous sectors que sorgiran al mercat laboral.