L'atur baixa per primer cop durant la pandèmia

atur març total

61.580 persones no tenen feina a la demarcació, un 2,1% menys que el mes anterior en la primera disminució de l'índex de l'atur des del febrer del 2020. Gairebé la totalitat de la millora del març prové del sector serveis.

D'aquesta manera, s'atura puntualment una destrucció laboral iniciada el mes de març de l'any passat amb l'esclat de la crisi sanitària i que no va tenir fre ni tan sols durant l'estiu amb la pèrdua constant de llocs de treball. La comparativa entre el març d'enguany i el febrer del 2020, l'últim tram en què l'atur va disminuir, és espectacular: la demarcació ha perdut pel camí 13.014 treballadors i treballadores en actiu.

Es tracta de la comparativa interanual entre mesos que ja s'han d'interpretar des de la perspectiva de la pandèmia. El març del 2020 va ser el de l'anunci de l'estat d'alarma i el consegüent inici, també, de la destrucció de milers de llocs de feina. 

La baixada respecte al febrer és superior a la que experimenta Catalunya on actualment hi ha més de mig milió de persones a l'atur (-1,2%). Per la seva banda, Espanya se situa lleugerament per sota dels quatre milions de desocupats (-11,5%).

atur sectors març 2021

Les xifres del març es pinten de color verd gràcies al sector serveis i a la reobertura parcial de l'hostaleria les darreres setmanes. Així, Tarragona ha recuperat 1.321 places laborals dins el principal motor econòmic del territori. La reducció de l'atur també és present a l'agricultura, la construcció i la indústria però de manera gairebé residual. 

Unes dades publicades avui pel Ministeri de Treball i Economia Social. Caldrà esperar unes setmanes per conèixer quin ha estat l'impacte de la campanya de Setmana Santa, si la recuperació s'allarga i, sobretot, si aquesta pot disposar o no de continuïtat en el temps.