Comença la nova legislatura al Parlament

 

Aquest matí al Parlament s'ha constituït la 13a legislatura que ha proclamat la presidència de la cambra en mans de Laura Borràs de Junts, a més de la resta de membres de la mesa del Parlament amb majoria dels partits independentistes. En el context de pandèmia, per primera vegada, l'acte no s'ha celebrat al Saló de Sessions, sinó a l'Auditori del Palau. Ara, hi ha temps fins al 26 de març per celebrar el primer ple d'investidura de la presidència.

El Parlament de Catalunya torna a activar-se. La constitució de la tretzena legislatura ha començat denotant el context de pandèmia, amb el canvi d'ubicació de la sessió de l'hemicicle a l'auditori i amb un minut de silenci en record a les víctimes i les persones que han lluitat contra la Covid-19. És el primer que ha demanat la nova presidenta del Parlament, Laura Borràs. La diputada de Junts ha hagut d'esperar a la segona votació per fer-se amb el càrrec de la segona màxima autoritat del país, ja que en la primera votació no ha aconseguit la majoria absoluta. En segona volta li ha valgut el suport de Junts i Esquerra i l'abstenció de la CUP. 

DDR Parlament

Mesa amb majoria independentista

La victòria d'Esquerra a les eleccions sobre les altres opcions independentistes es tradueix amb un canvi de papers, cedint aquesta vegada la presidència de la cambra catalana a Junts. La mesa del Parlament ha confirmat la majoria independentista amb Anna Clua d'Esquerra com a vicepresidenta primera, mentre que la socialista Eva Granados ocupa la vicepresidència segona. El PSC també tindrà la primera secretaria de la mesa, amb Ferran Pedret, Junts la segona amb Jaume Alonso-Cuevillas i la CUP assumirà la tercera. Serà Pau Juvillà després que Esquerra hagi proposat assumir la quarta secretaria després d'un empat entre Juvillà i Rubén Wagensberg.

Aquesta vegada no hi haurà cap tarragoní a la mesa del Parlament, a diferència de la darrera legislatura en què Eusebi Campdepadrós va ser el secretari primer de la mesa. A l'espera de com es configuren els pactes, de moment, els diputats de la demarcació queden al marge de les responsabilitats, però aspiren a tenir representació al Govern. Recordem que en són 5 d'Esquerra, 4 del PSC i també 4 de Junts, 2 diputats de VOX i, finalment, CUP, Ciutadans i En Comú Podem amb un representant de les comarques de Tarragona. La diputada Teresa Pallarès no ha assistit a la sessió constitutiva per malaltia.