Gairebé igual que a finals de novembre

Avui hi ha menys pacients als hospitals que el 29 de novembre, el primer dia que el risc de rebrot va pujar després d'un llarg descens iniciat a finals de l'octubre i que va acabar amb el sorgiment de la tercera onada. Va tractar-se de la nova fase del coronavirus més enllà de l'estiu i que va sorgir amb els hospitals gairebé a zero gràcies al confinament dur de la primavera i a les temperatures elevades.

Fa un trimestre explicàvem que 125 positius de COVID-19 rebien atenció hospitalària, 45 d'ells a les unitats de cures intensives. Avui, mentrestant, n'hi ha 114, 43 d'aquests a l'UCI. És a dir que el nombre de pacients crítics és molt similar al del desenllaç de l'anterior onada mentre que hi ha menys llits lliures si exceptuem els atesos a sociosanitaris, que elevarien l'estadística fins a gairebé els 150. En qualsevol cas, el panorama d'abans i el d'ara manté els professionals de la salut contra les cordes perquè la pressió suportada continua molt per sobre dels paràmetres assumibles que evitin prendre mesures de prioritat assistencial com les instaurades des de fa setmanes a tot el país.

La velocitat de reproducció del virus, la coneguda com a Rt estable, és un dels termòmetres més fiables per intuir cap a on camina l'epidèmia i ara informa que la malaltia no s'expandeix. Així ho marca des de fa un mes i presentant paràmetres molts semblants, també, als de les acaballes del novembre. A la tardor, però, la vacuna encara era un desig i no pas una realitat, i aquest és l'aspecte que hauria de permetre apaivagar a mitjà termini l'allau de defuncions.

rt2302

Entre el final de la segona onada i el final de la tercera, han mort 418 persones al Camp de Tarragona i s'han subministrat 40.000 vacunes entre primeres i segones dosis. Uns 15.000 dels ciutadans i ciutadanes que l'han rebut disposen ja o disposaran d'aquí a uns dies d'immunitat davant el coronavirus.

Mentre s'alleugereixen tímidament algunes de les restriccions, aviat sabrem si la quarta onada és ja inevitable.