Ja som a la tercera onada

Acomiadem el 2020 ja en plena tercera onada de la pandèmia. No s'ha declarat oficialment per part de Salut, però amb les dades a la mà observem que estem pitjor que en l'arrancada de la segona onada, a l'octubre. Es fa difícil comparar l'actual escenari amb el de la primera onada, perquè llavors el ritme de PCR que es feien era un altre. Però si ho comparem amb la segona onada, el ritme de nous casos i també les defuncions són equiparables als d'ara fa dos mesos. Al Camp de Tarragona enllacem dues jornades amb més de 300 contagis i per sobre de les 10 defuncions diàries.

Situació semblant a la de finals d'octubre

Les xifres globals són preocupants, com també ho és la situació concreta de residències com les de Salou, Cambrils o l'Institut Pere Mata. I aquest fosc balanç és l'avantsala d'un gener del 2021 que pot arribar a ser crític. Amb més interacció social i mobilitat durant les festes i l'actual tendència a l'alça de la pandèmia, tot convida a creure que la segona setmana de l'any pot suposar un pic rellevant en l'impacte del coronavirus a casa nostra. I, si res no canvia, l'enduriment de les restriccions sembla inevitable en les pròximes setmanes per aturar una tercera onada que potser ja estarà en un estat massa avançat. 

Si ens fixem en les dades d'avui. Mantenen la mateixa tendència que ahir. Més de 300 nous positius diagnosticats i 11 noves defuncions. Des de l'inici de la pandèmia han mort a Tarragona 724 persones a causa del virus. L'increment encara no es reflecteix en el risc de rebrot, que es manté molt alt en 340 punts. On segueix disparat és a la Conca de Barberà, per sobre dels 1000 punts, el pic de la pandèmia en aquesta comarca. Mentre que si fem cas a aquest indicador, l'Alt Camp i el Tarragonès es recuperen lleugerament. Tot i que, probablement veurem una nova fluctuació a l'alça quan hi tinguin incidència els nous brots detectats.