La URV vol que es monitoritzi millor la qualitat de l'aire

La Universitat Rovira i Virgili ha exposat avui la necessitat de monitoritzar alguns dels components tòxics que tenen presència a l'atmosfera. Ho ha fet en el marc d'una jornada sobre la qualitat de l'aire a Tarragona impulsada per Repsol en què també s'ha assegurat que, tot i la presència d'elements nocius, el seu percentatge està per sota els límits establerts per normativa.

El catedràtic de química analítica de la Universitat Rovira i Virgili Francesc Borrull ha advertit de la presència de 50 components tòxics per a la salut, 16 dels quals amb característiques cancerígenes a l'aire del Camp de Tarragona. En el seu estudi, la URV identifica el benzè com un dels principals elements a tenir en compte tot i que tots els indicadors situen la seva presència per sota els límits marcats per normativa. Igual passa amb el butadiè i l'acrilonitril al polígon nord; i el butadiè i el dicloroetà al sud. Tots ells components que la URV vol monitorar per fer un seguiment continu de la seva presència a l'aire.

Tot i que els principals arguments exposats a les jornades sobre la qualitat de l'aire a Tarragona organitzades des de l'observatori que impulsa Repsol, situen els índex de presència dels components nocius per sota dels límits fixats per la normativa, des de Tarragona s'adverteix que no n'hi ha prou.

En aquest sentit, des de la Generalitat s'ha assegurat que ja fa temps que es treballa en la prevenció fent estudis que mesuren les partícules volàtils i que aquests indiquen que l'aire de Tarragona està bé.

Des de la UPC, que també ha realitzat el seu propi estudi, s'ha advertit que tot i que en si la qualitat de l'aire de Tarragona no és dolenta, sí que hi ha episodis puntuals en què es dispara la presència de components nocius. Per això aposta per una vigilància activa i reclama que s'involucrin més municipis i administracions per augmentar els punts de mostreig.

Actualment, Eurecat compta amb trenta punts de mostreig, mentre Repsol també té sensors a les seves xemeneies.