Els municipis reprenen la programació cultural

Després d’un mes sense espectacles en viu per les restriccions derivades de la pandèmia, el teatre i la música han tornat als escenaris. Ho han fet però, marcats per la cotilla del confinament perimetral de cap de setmana, que han impedit la mobilitat dels espectadors entre municipis. Hem trobat espectacles per exemple, a Valls o Vila-seca.

Cinc mesos després de la data prevista inicialment els vallencs han pogut gaudir de l’espectacle Bona Gent que protagonitza Quim Masferrer. Havia d’actuar el mes de juny, coincidint amb la Festa Major de Sant Joan de Valls, però llavors, la suspensió derivada de les mesures per combatre el contagi de la Covid-19 vam retardar la seva posada en escena. No ha estat fins aquest cap de setmana que l’espectacle ha arribat al centre cultural de Valls per convertir-se en el primer a representar-se després de l’enèsima reobertura de teatres gràcies a la relaxació dels protocols de seguretat sanitària. Ho ha fet però, amb la meitat de l’aforament del Centre Cultural, unes 300 entrades, gairebé esgotades. El públic vallenc tenia ganes de cultura.

La represa cultural, però, no ha estat universal. El confinament perimetral de cap de setmana ha evitat que, per exemple, el públic dels municipis de l’àrea d’influència de Valls no s’hagi pogut desplaçar a la capital de l’Alt Camp per consumir teatre. És el mateix cas amb què s’ha trobat l’auditori Josep Carreras, que també reprenia programació aquest cap de setmana.

Des de la celebració del festival internacional de curtmetratges que l’Auditori Josep Carreras no s’obria al públic. Igual que a Valls, l’espectacle programat, el de Damaris Gelabert, també provenia d’un ajornament anterior.

Sigui com sigui, el retorn a l’activitat hauria de servir per recuperar a poc a poc la normalitat a l’àmbit cultural. Protocols a banda, l’aixecament del confinament municipal dels caps de setmana és ara el principal punt de batalla de la indústria cultural que s’esforça a seguir reivindicant que la cultura és segura.