20 anys de Patrimoni de la Humanitat amb deures pendents

Un 30 de novembre d’ara fa 20 anys la ciutat de Tarragona es despertava amb aquestes salves. L’ocasió s’ho valia, la Convenció de la UNESCO, que se celebrava a la ciutat australiana de Cairns, aprovava la inclusió del conjunt arqueològic de Tàrraco a la llista, exclusiva, de Patrimoni Mundial. S’assolia així una fita per la qual s’havia lluitat intensament. Més enllà de Tarragona: Constantí amb Centcelles, Altafulla amb la Vila dels Munts i Roda de Berà, amb l’arc també en són protagonistes.

Dues dècades de Patrimoni Mundial que han suposat un impuls a la investigació i divulgació que ha permès que tota la ciutadania valori i conegui aquest passat. La declaració també ha suposat un revulsiu pel que fa a la conservació i museïtzació d’aquests espais.  

Aquesta declaració també ha permès que Tarragona s’hagi fet un lloc al mapa mundial, però sobretot a la mediterrània. La declaració per part de la UNESCO també ha suposat un impuls al turisme. Tot i això sobre la taula encara queden moltes coses pendents, en l’àmbit turístic, per exemple, impulsar el Pla de Competitivitat Turística de la Tàrraco Romana. Però l’assignatura més important és incrementar la inversió en tots aquests espais i aconseguir una gestió més unànime entre les diverses administracions.

20 anys de Patrimoni Mundial que han permès protegir i anar recuperant tot aquest passat imperial que va suposar Tàrraco ara fa 2000 anys.