El món cultural estudia reobrir si s'alleugereixen les mesures sanitàries

Tots els sectors afectats estan pendents de com serà aquesta desescalada. És el cas del món cultural, que si es confirmen els plans del govern català veurien com s'obre una escletxa d’esperança. Preveu que es puguin reobrir amb limitacions d’aforament teatres, auditoris i sales de concerts. Ara, promotors i programadors estudien la viabilitat de fer efectiva la reobertura.

Durant les últimes setmanes, amb els espais escènics tancats i amb la cultura  restringida només a museus i sales d’exposicions, gairebé els únics referents culturals oberts i amb restriccions, el sector cultural ha fet sentir el seu malestar al carrer. La pressió exercida sota el lema la cultura és segura podria haver donat fruit, tenint en compte que l’esbós de desescalada que sembla estudiar el govern català preveu la reobertura amb condicionants de teatres, auditoris i sales de concerts, en un primer moment només amb un 50% de l’aforament.

La mesura ha de permetre alleugerir el daltabaix econòmic amb què les restriccions han castigat el sector, especialment en l’àmbit privat, com és el cas de la tarragonina Sala Trono, que ara espera la confirmació de les mesures i l’abast de les restriccions per decidir si és viable reobrir l’activitat. També els gestors públics treballen amb la possibilitat de recuperar i posar data de nou els espectacles afectats per l’últim tancament. És el cas per exemple de la programació estable dels teatres de Valls, on la pandèmia també va afectar la celebració del festival de teatre de titelles Guant.

Teatres i auditoris a banda, un dels espais més afectats per les mesures restrictives han estat les sales de concert, tancades des del passat mes de març. Amb la iniciativa "El último concierto" impulsada des de l’associació catalana i que es pot seguir a les xarxes, el col·lectiu ha donat visibilitat a una situació precària, sense ajuts ni possibilitat d’obrir, que ara podria alleugerir-se. Tot i això, els empresaris de sales de concert esperen a conèixer les condicions horàries o d’aforament que podria plantejar el govern per decidir-se a reobrir.

El govern preveu una desescalada gradual que, si les xifres de la pandèmia ho aconsellen, relaxaria el límit d’aforament a teatres, auditoris i sales de concert al 70% del seu aforament en un estadi més avançat de la desescalada  ja a finals del mes de desembre.

Canvia't al 39 a la TDT