La pandèmia endarrereix la detecció de càncers

La Covid-19, molt probablement, revertirà també en l'afectació dels càncers. Encara és d'hora per extreure'n resultats, però és d'esperar que existeixi una incidència real per les complicacions que ha provocat en la diagnosi. I és que durant la primera onada del coronavirus es van haver d'aturar els programes de detecció precoç de càncer de còlon i recte i de càncer de mama. Això fa creure que es detectaran càncers en un estat més avançat i, per tant, més complicacions en els tractaments.

El càncer augmenta entre les dones

També es calcula que aquest 2020 el càncer provocarà a la demarcació 1.800 morts. Aquesta és una de les projeccions de la monografia que ha analitzat les dades obtingudes entre el 2012 i el 2014. Recull una disminució anual del 0,5% dels càncers en els homes, mentre que en les dones augmenta un 0,8%. Els experts asseguren que es deu en la reducció dels càncers de pulmó entre homes fumadors, mentre que en les dones augmenta la incidència.

D'altra banda, en general, el càncer colorectal és el més freqüent entre la població, seguit pel de mama, que és el primer cas en les dones, i del càncer de pròstata, que és el més freqüent en els homes. Aquesta llista, que representa el 50% de tota la incidència, la tanca el càncer de pulmó, que és el que causa més morts a la demarcació, juntament amb el de còlon i recte.

La supervivència al càncer continua creixent

Pel que fa a la mortalitat, dibuixa una tendència a la baixa, mentre la supervivència dels pacients creix. En aquest període estudiat, 6 de cada 10 persones van superar la malaltia, un percentatge que continuarà augmentant, però a poc a poc. En el període del 1995 al 1999 el percentatge va ser del 51%. Entre el 2012 i el 2014, el càncer va representar un 34% de totes les morts en els homes i un 22% en les dones. L'estudi també confirma una forta relació de la mortalitat amb l'edat.