Comença el judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils ha començat aquest dimarts a l'Audiència Nacional, tres anys i mig després dels fets que van causar 16 víctimes mortals i 140 persones ferides. Al banc dels acusats s'hi asseuen tres persones que no van intervenir als escenaris dels atemptats aquell 17 i 18 d'agost del 2017, però el tribunal els jutja per pertànyer a la cèl·lula gihadista de Ripoll i per haver participat en els preparatius, no pas per haver causat la mort a 16 persones. Per això, fiscalia els processa per terrorisme i no per assassinat. En canvi, les associacions de víctimes sí que reclamen que se'ls jutgi per assassinat i demanen una pena de presó permanent revisable.

Els tres acusats només responen als seus advocats

La primera sessió del judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils ha començat amb el torn de Mohamed Houli Chemlal que va resultar ferit a l'explosió d'Alcanar. Houli s'ha acollit al dret a no declarar i només ha respost algunes preguntes de la seva advocada per refermar el seu penediment. En aquest tram inicial de la sessió també s'han visualitzat imatges i vídeos dels joves preparant els explosius a Alcanar. A continuació, Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta, només ha respost a les preguntes del seu advocat per desvincular-se del grup gihadista. Finalment, el tercer acusat, Saïd ben Iazza, que hauria facilitat el seu vehicle a l'organització, ha assegurat que només coneixia els terroristes com a clients de la seva botiga i també només ha respost a la seva defensa.

El tribunal els jutja per pertànyer a la cèl·lula jihadista de Ripoll i per haver participat en els preparatius, no pas per l'assassinat de 16 persones. Per això, fiscalia els processa per terrorisme i no per assassinat. Demana 41 i 36 anys de presó per a Mohamed Houli i Dris Oukabir per formar part d'una organització terrorista i per tinença i fabricació d'explosius. En canvi, les associacions de víctimes reclamen que siguin processats per assassinat i demanen presó permanent revisable. Així ha començat aquest dimarts el judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils que s'allargarà fins a finals d'any. Hi estan citats més de 400 testimonis i una vintena d'advocats de les acusacions populars i particulars.

Canvia't al 39 a la TDT