'L'informe de l'accident d'IQOXE hauria millorat amb més dades d'origen'

Una de les veus expertes del territori en el camp de l'enginyeria química considera que a l'informe encarregat per la Generalitat li falten detalls del dia de l'accident i comparteix que la consultora noruega hauria d'haver disposat de més informació per arribar a determinar quina va ser la causa exacta de l'accident d'IQOXE. És el punt de vista del catedràtic emèrit d'enginyeria química de la URV, Francesc Castells, que, alhora, considera que la mortal explosió ha de marcar un abans i un després en la seguretat a la indústria perquè no torni a passar un fet semblant.

L'estudi de DNV apunta les causes més probables, però no fa conclusions definitives perquè lamenta que ha tingut limitacions en el procés d'investigació. Per això, Castells assenyala que seria imprescindible l'existència de caixes negres a les plantes, com els avions, per disposar de tots els detalls previs a l'accident i que resistís a qualsevol incident, ja que en aquest cas l'explosió va arrassar la sala de control i tampoc es disposa de dades de registre del procés.

"L'accident va ser una combinació desgraciada de molts factors"
informe iqoxe

Posant sobre la taula les principals conclusions d'aquest informe i el de l'Institut Químic de Serrià, encarregat per IQOXE, Francesc Castells atribueix l'accident a una combinació desgraciada de molts factors que van comportar a que el lot comencés malament i acabés malament.
 
Considera probable les hipòtesis dels dos estudis, que fan referència a la descomposició d'algun producte entre les causes de l'explosió, ja que afirma que l'òxid d'etilè i el MPEG poden descomposar-se de forma explosiva a altes temperatures. Tot plegat li fa veure que la seguretat s'ha de reforçar encara més, per exemple bunqueritzant les sales de control també d'aquestes plantes industrials més petites i, fins i tot, reactors com el que va explotar.
 
Mentrestant, pel que fa a la causa judicial que segueix oberta, el catedràtic emèrit de la URV aconsella que els dos informes es posin en comú perquè pot aconseguir conclusions més exactes.