Faltaven més barreres de seguretat a IQOXE, segons l'informe encarregat pel govern català


L'informe independent de l'accident d'IQOXE encarregat per la Generalitat apunta que faltaven més mesures de seguretat, però no es mulla pel que fa al compliment de les normatives i tampoc s'atreveix a confirmar quina va ser la causa concreta de l'explosió. La consultora noruega exposa que no ha pogut arribar a conclusions definitives perquè a topat amb diverses limitacions durant la investigació.

La Generalitat ha fet públic aquest dimarts l'informe encarregat a la consultora noruega DNV GL sobre l'accident mortal del 14 de gener a IQOXE. De les 84 pàgines del document se'n desprèn que les barreres de seguretat de l'empresa no eren suficients per impedir l'explosió ni per reduir-ne les conseqüències, però l'estudi no entra a valorar el compliment de les normatives legals. Assenyala, però, que va fallar la barrera per protegir la sala de control i també considera insuficients els sistemes de detecció de fuites i d'incendis.

L'informe no determina la causa exacta de l'accident

D'altra banda, la investigació no ha pogut determinar les causes exactes de l'explosió a causa de diverses limitacions en l'estudi. Per exemple, assegura que hi ha jugat en contra de l'estudi la confidencialitat de la investigació policial, l'absència de dades del registre a causa de la destrucció per l'explosió, la prohibició d'accedir a la unitat malmesa fins 4 mesos després i les dificultats afegides per la situació de pandèmia. Per tot plegat, la consultora no conclou i només assenyala les hipòtesis més probables. La que té més pes és que la cadena de successos comencés amb la descomposició tèrmica d'òxid d'etilè i per la creació d'un punt calent en el sistema de reactors.

I aquesta descomposició de l'òxid d'etilè podria haver estat provocada per una fallada en el control de pressió o per una fuita externa. I d'altra banda, també considera probable que es produís un incendi i generés un punt calent en el sistema de reactors. Per arribar a conclusions definitives, la consultora exposa que caldria fer entrevistes amb testimonis claus, que IQOXE hauria de facilitar més informació i s'emplaça a examinar la informació recollida per la investigació judical. També es pregunta per què hi va haver una reducció de la potència elèctrica just abans de l'explosió. 

L'informe independent també posa sobre la taula diverses recomanacions per millorar la seguretat que passarien, entre d'altres, per disposar d'una sala de control segura i fer una identificació de riscos apropiada. La Generalitat incorporarà els resultats d'aquest estudi en l'expedient informatiu i considera que ha de ser un punt de partida en la millora de la seguretat a la indústria química.