IQOXE denuncia un complot contra l'empresa

IQOXE posa sobre la taula que la causa judicial s'ha alimentat de manifestacions orquestrades des de fora i, defensen, que les 3.000 pàgines no recullen cap fet objectiu que demostri que l'empresa incomplia la normativa en el moment de l'explosió.

La companyia ha comparegut aquest dimecres davant dels mitjans de comunicació, l'endemà que la comissió del Parlament refusés la seva compareixença en considerar que els representants de l'empresa no eren idonis, ja que no eren membres de la direcció. Aquesta vegada tampoc han parlat els dirigents, sinó que, com es preveia al Parlament, els encarregats de fer-ho han estat l'advocat de l'empresa i el director d'una de les plantes. I ho han fet amb un discurs exculpatori i amb un to victimista.

"No hi ha cap fet objectiu que demostri que IQOXE incomplia les normes"

IQOXE

El portaveu d'IQOXE ha dedicat bona part del temps a defensar que l'empresa complia amb la normativa i desmentir que existien deficiències en el manteniment i la seguretat de les instal·lacions. Remarquen que des del 2014 s'havien invertit 64 milions d'euros, uns 30 milions en seguretat, i que, alhora, la plantilla també havia experimentat un creixement de fins al 20% en el cas de la planta afectada. 

Per contra, l'empresa insinua que la causa es basa en declaracions subjectives que segueixen un mateix patró i els fa creure que responen a un relat orquestrat contra IQOXE. El portaveu de l'empresa però no ha volgut assenyalar directament l'origen d'aquestes acusacions.

Indemnitzacions a les famílies, veïns i col·lectius afectats

Més enllà d'això, ha exposat que les converses amb les famílies i col·lectius afectats estan molt avançades i ja s'han començat a abonar les indemnitzacions per l'explosió del gener. Un accident que IQOXE afirma que no tornarà a passar perquè no reconstruiran la planta accidentada, tampoc es tornarà a utilitzar el metanol com a matèria primera ni unes instal·lacions amb tecnologia HTT, com en el cas de l'explosió.

Finalment, sobre la comissió d'estudi al Parlament, la companyia assegura que ja ha complert la petició de compareixença amb dos representants que eren vàlids i ha acusat alguns dels partits de voler crear un judici paral·lel. Mantenen que un interrogatori als directors d'IQOXE els deixaria en un estat d'indefensió, tenint en compte que tenen una causa oberta amb responsabilitats penals.