Igual que fa set mesos

El grau de coneixement sobre la malaltia i els mètodes de detecció del virus s'ha reforçat des d'aleshores però les xifres no enganyen: la COVID ha tornat amb força també al Camp de Tarragona.

Estem igual que en la segona setmana del confinament si comparem la xifra d'ingressats als hospitals i d'atesos a les unitats de cures intensives d'ara i d'abans. Va ser el 24 de març al vespre quan us vam explicar que el coronavirus seguia a l'alça: sumàvem dos ingressats més que ara i dos atesos a l'UCI menys que avui. No va ser el pitjor moment perquè a l'abril vam superar les 250 hospitalitzacions amb prop d'una seixantena de malalts greus. Eren els dies en què la corba creixia sense fre a l'espera de notar els efectes del decret d'estat d'alarma, que va aplanar-la lentament ja entrada la primavera.

Les estadístiques són similars però les armes per combatre l'enemic invisible són ara molt més fortes que no pas les de fa mig any. Al març, la mascareta no era obligatòria quan sortíem al carrer i ni tan sols per accedir al supermercat, tot i que la mobilitat va reduir-se a la mínima expressió. Els PCR eren un bé escàs dirigit als positius més afectats, i les proves serològiques o d'antígens, termes exòtics que, la majoria, desconeixíem encara.

pcr

Els cribratges eren molt puntuals i se centraven en les zones més vulnerables com unes residències de la tercera edat blindades ja contra la crisi. Tampoc parlàvem pas dels riscos de rebrot, el concepte de moda els últims temps, orientatiu i definitori d'una realitat però que, a vegades,  especialment si l'analitzem per municipis, genera més alarmisme que servei.

Fa set mesos mai vam sumar prop de 200 positius diaris però perquè el sistema sanitari no tenia capacitat ni eines per realitzar milers de tests jornada rere jornada. En qualsevol cas, ha transcorregut menys d'una setmana des de l'enduriment de les mesures de contenció de la COVID i l'horitzó no permet intuir cap mena de símptoma per a l'optimisme. Tot plegat davant l'arribada imminent del fred just quan havia de produir-se la temuda segona onada  que ja és aquí.

Canvia't al 39 a la TDT