Dubtes davant la proposta de prestar el superàvit a l'Estat

Diversitat d'opinions al món local per la mesura del govern central que planteja, per via decret llei, que els ajuntaments prestin el seu superàvit. Els Ajuntaments havien reclamat poder utilitzar el superàvit en la despesa per fer front a les conseqüències derivades de la pandèmia i ara veuen com, molt probablement, hauran de prestar els seus estalvis al govern central.

La proposta, ja plasmada en forma de decret, espera la validació del Congrés i ha despertat les crítiques d'una part del món local. Molts ajuntaments pressionen per revocar aquest acord entre Pedro Sánchez i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Des de l'Ajuntament d'Altafulla també rebutgen donar el seu romanent a l'Estat; creuen que han de ser ells mateixos qui decideixin a què es destinen els diners.

Un retorn a mitjà termini

A canvi d’alliberar els romanents, l’Estat es compromet a retornar el 35% dels estalvis entre aquest any i el vinent i la resta en termini aproximat d’una dècada. D’aquesta manera, els Ajuntaments podrien gastar aquests recursos, a diferència d’ara que a causa de la llei d'estabilitat pressupostària no poden utilitzar el superàvit.

Per contra, els ajuntaments sense romanent o que no compleixin l'equilibri pressupostari, en quedarien fora. La mesura genera descontentament al món local, d'una banda, entre els consistoris que no podran accedir als recursos i, de l'altra, els qui s'oposen a deixar els seus estalvis en mans de l'Estat.