La construcció resisteix el cop

Destaca l'obra nova que compensa la baixada del nombre de rehabilitacions. Segons el sector i tenint en comptE la greu situació mundial, la lectura no és pas negativa amb, fins i tot, creixements puntuals d'alguns nínxols de mercat.

La pandèmia ho va aturar tot, o gairebé tot, i la construcció va ser un dels grans damnificats. A excepció dels projectes considerats com a essencials o urgents, l'obra nova i qualsevol tasca de renovació de mobiliari urbà va aturar-se durant el tram més dur de l'estat d'alarma. Tot i això, del gener al juliol, l'habitatge residencial nou ha crescut de manera significativa per apaivagar la lleugera davallada dels projectes de rehabilitació; és a dir que l'obra nova ha parat el cop.

Comarcalment, però, les diferències són abismals. El Tarragonès construeix un terç menys que el 2019 mentre que el Baix Penedès ho fa cinc vegades més. L'estadística general ens diu que les obres noves s'han incrementat en un quart els últims set mesos amb un total que supera les 600. Les reformes, en canvi, perden set punts i superen tímidament el mig miler. Aquesta tendència, preveuen, canviarà amb la futura intervenció a part de l'antic parc hoteler del Camp de Tarragona.

Així, l'activitat professional registrada pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Tarragona perd una quarta part respecte al mateix període de l'any anterior per culpa de les mesures de confinament i de l'aturada dels projectes ja previstos. El sector reclama als ajuntaments que col·labori en la reactivació del negoci alleugerint la tramitació de llicències i la resta de tasques administratius.