Unió de Pagesos exigeix un desplegament de les renovables més participatiu


Unió de Pagesos s'oposa a l'actual model del desplegament de les energies renovables perquè asseguren que està saturant determinades zones del país i no reverteix en el territori. El sindicat exigeix que el desplegament de l'energia solar i eòlica sigui més democràtic i participatiu, mentre reclamen, a més a més, que es protegeixin els terrenys agrícoles.

Des de la pagesia, demanen un canvi als governs català i espanyol perquè l’actual model està concentrant una gran quantitat d'aerogeneradors sobretot del sud de Catalunya i no es compta amb el territori, ni en la planificació ni en com després reverteixen els beneficis.

Energia renovable sí, però la pagesia també

El sindicat alerta que, per complir amb els objectius 2030, Catalunya haurà de multiplicar per 17 la producció d’energia i, per tant, faran falta molts terrenys on situar els nous parcs de solar o eòlica. I això topa directament en l’activitat de la pagesia perquè les empreses energètiques ja han arribat a comarques com la Conca de Barberà o l’Alt Camp a la recerca de terrenys. Les ofertes d’aquestes companyies són més llamineres que l’arrendament per la pagesia. Ofereixen uns 1.300 euros anuals per hectàrea per acollir fotovoltaiques, quan el sector primari sol pagar uns 250 euros. Per això, Unió de Pagesos insisteix que cal protegir les finques agràries i temen per una bombolla especulativa.

Eolica

Proposen instal·lar plaques solars a les cobertes de polígons industrials

El sindicat ja ha presentat al·legacions en determinats projectes en contra de l’ús de terrenys agraris productius i també per la massificació en determinats punts de la demarcació. De fet, Unió de Pagesos aposta perquè es puguin generar quotes territorials per mantenir un equilibri, però, a més a més, també demanen que l’energia solar s’instal·li en les cobertes dels polígons industrials.Al mateix temps, el sindicat considera que cal ampliar la mirada de les renovables, per buscar alternatives a la solar i l’eòlica. Tot plegat, esperen abordar-ho amb converses amb els Departaments de la Generalitat implicats, però també amb el món local.